Camerasystemen

COTHEDO maakt tijdens de onderzoeken vaak gebruik van (verborgen) camera’s om diefstal, ontvreemding of ongeoorloofd gedrag aan het licht te brengen. Ondanks de aangescherpte wetgeving is het mogelijk om uw bedrijf of woning hiermee te beveiligen. Er gelden overigens wel een paar regels en voorwaarden.

Wanneer is het plaatsen van een verborgen camera legaal? Wekgevers kunnen gebruik blijven maken van een verborgen camera op de werkvloer alleen als zij een sterk vermoeden hebben van diefstal, fraude of onrechtmatig handelen van het personeel. Dit sterke vermoeden is heel belangrijk. Dit noemen wij een “rechtvaardig belang”. Indien dit niet aangetoond kan worden is het plaatsen van een verborgen camera illegaal. Indien men de intentie heeft een verborgen camera te plaatsen, geldt dat het bedrijf de werknemers vooraf en op duidelijke wijze schriftelijk (!!) moet laten weten dat het inzetten van verborgen camera’s wordt overwogen. Dit kan op verschillende manieren, zoals in een personeelsnieuwsbrief, een memo, een bepaling in het arbeidscontract of in een schriftelijk werkprotocol.

Daarnaast is het heel belangrijk dat aangetoond moet kunnen worden dat het inzetten van verborgen camera’s in verhouding staat tot het vermoedelijk gepleegd misdrijf. Een sterk vermoeden kan bijvoorbeeld aangetoond worden doordat de voorraden in uw magazijn niet kloppen, uw producten tegen sterk gereduceerde prijzen in de markt worden aangeboden of dat u geld mist. Mist u bijvoorbeeld een paar pakken koffie uit de kantine dan staat het “misdrijf” niet in verhouding tot het plaatsen van de verborgen camera’s.

Onze rechercheurs kunnen u voorzien van de benodigde informatie en advies.